Muzej zvuka

Čućete misu „Milosrdna Marija, od plemenitog roda” Jakoba Obrehta, kao i originalnu pesmu na nemačkom jeziku na kojoj je zasnovana, u interpretaciji ansambla Beauty Farm.

Obreht je bio jedan od najpoznatijih kompozitora misa, žanra koji je zauzimao važno mesto u stvaralaštvu kompozitora flamanske škole 15. i 16. veka, poput Gijoma Difaja, Johanesa Okegema i Žoskena de Prea. Ali ono što je izdvajalo Obrehta u odnosu na savremenike, bili su jasnoća muzičke vizije i izuzetan osećaj za zvučnost.

U večerašnjoj emisiji slušaćete misu Milosrdna Marija, od plemenitog roda, koja je zasnovana na duhovnoj pesmi Maria zart, von adler art, koja potiče sa juga Nemačke i koja je nastala oko 1500. godine. Ubrzo je postala izuzetno popularna i počela je da se pojavljuje u rukopisima, kao tekst, ili tekst sa pratećom melodijom. Popularnost je, prema rečima istraživača Bridžit Louds stekla iz dva razloga: pevaču je obećavala četrdeset dana indulgencije, odnosno uverenje da će u čistilištu, posle smrti, provesti četrdeset dana manje, a pored toga, verovalo se i da štiti od sifilisa, bolesti koja se krajem 15. veka munjevito širila Evropom. Ovo je bila jedina Obrehtova misa zasnovana na pesmi na nemačkom jeziku, pa se pretpostavlja da je bila napisana za svetog nemačkog cara Maksimilijana I ili njegovog sina Filipa Lepog, najverovatnije 1503. godine. Ostalo je sačuvano više polifonih obrada ove teme, od kojih je najobimnija četvoroglasna misa Jakoba Obrehta. Misa traje gotovo sat vremena, čak i kad se peva u bržim tempima, što je duplo duže trajanje od prosečne mise tog doba.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво