Antologija srpske muzike

Kompozicije Petra Konjovića: svita iz opere „Vilin veo”, simfonijska poema „Serbia liberata” i scenska muzika za dramu „Pera Segedinac” Laze Kostića

Petar Konjović je rođen 1883. godine u Čurugu u Bačkoj. Školovao se u novosadskoj Srpskoj gimnaziji, a potom i u somborskoj Učiteljskoj školi u kojoj je prvi put došao u dodir sa Rukovetima Stevana Mokranjca koje će mu poslužiti kao inspiracija za rane kompozicije. Od 1904. godine studije kompozicije pohađao je u Pragu, u klasi Karela Štekera. Nakon povratka, radio je kao nastavnik muzike u Zemunu, a od 1907. do 1914. godine kao profesor u Srpskoj muzičkoj školi u Beogradu, prvoj muzičkoj školi u Srbiji koja danas nosi Mokranjčevo ime.

U periodu od 1939. do 1950. godine Konjović je radio kao profesor Muzičke akademije u Beogradu, gde je bio jedan od veoma aktivnih pobornika osnivanja Odseka za istoriju muzike. Godine 1937. izabran je za inostranog člana Akademije nauka i umetnosti u Pragu, a 1946. za redovnog člana Srpske akademije nauka, gde je 1947. godine pokrenuo osnovanje Muzikološkog instituta i bio njegov prvi direktor do 1954. godine.

Uz Miloja Milojevića i Stevana Hristića, Konjović pripada grupi kompozitora koji su u prvim decenijama dvadesetog veka dali snažan impuls muzičkom stvaranju u Srbiji. Kako ističe Vlastimir Peričić, u Konjovićevom opusu veza sa kompozitorskom tradicijom Josifa Marinkovića i Stevana Mokranjca se produbljuje osavremenjujući nacionalni izraz i unoseći u njega moderne tokove evropske muzike.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво