Читај ми!

Iz arhive Radio Beograda

Interpretacije dirigenta Živojina Zdravkovića

Iz bogate biografije ovog umetnika, jednog od najznačajnijih srpskih dirigenata, koju je priredila muzikološkinja Biljana Milanović, izdvajamo da je 1940. godine diplomirao obou na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Rat ga je sprečio da na istom fakultetu studira kompoziciju i dirigovanje, koje je pohađao u klasama Stevana Hristića i Mihajla Vukdragovića. Za to vreme postaje prvi oboista Radio Beograda, koji ga, po oslobođenju, šalje u Prag, gde završava Konzervatorijum i Majstorsku školu kod Vaclava Taliha. Po povratku iz Praga, godine 1948. postao je stalni dirignet Simfonijskog orkestra Radio Beograda. Iste godine, osnovao je i prvi kamerni orkestar u Beogradu u kome su bili sve sami koncert-majstori.

Pažnju svetske javnosti privukao je 1949. godine kada je u Rimu sa Simfonijskim orkestrom Radio Rima izvodio dela jugoslovenskih kompozitora. Sarađivao je sa velikanima svetske muzičke scene, među kojima se posebno izdvajaju Artur Rubinštajn, Jehudi Menjuhin, David Ojstrah i drugi. Francuski kompozitor Olivije Mesijan je Zdravkovića opisao kao „preciznog, nepogrešivog, pasioniranog, vatrenog, naelektrisanog i vulkanskog dirigenta”, izjavivši da je doživeo veliku sreću i radost prilikom Zdravkovićevog tumačenja simfonije Turangalila.

Važno je podsetiti da je Živojin Zdravković bio inicijator ponovnog posleratnog osnivanja Beogradske filharmonije 1951. godine, na čijem je čelu bio u periodu od 1961. do 1980. godine. „Kao direktor Beogradski filharmonije jedno vreme sam skoro redovno dirigovao i Radio orkestrom, učestvujući u svim koncertnim ciklusima Radio Beograda. Snimali smo naročito dela domaćih, ali i svetskih majstora” – rekao je Zdravković u intervjuju za časopis Informator, septembra 1991. godine.

Bio je pokretač i prvi predsednik osnivačkog odbora BEMUS-a. Osim toga, Živojin Zdravković bio je i uspešan profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, o čemu govori podatak da su dirigentski zanat od njega naučili i u njegovoj klasi diplomirali Angel Šurev, Vančo Čavdarski, Miodrag Janoski i drugi.

U emisiji ćete slušati kako kako Živojin Zdravković i Simofnijski orkestar Radio Beograda izvode Koncert za klavir i orkestar finskog autora Mosesa Pergamenta. Kao solista nastupa Vaso Deveci. Snimak je zabeležen 3. februara 1959. godine. Potom ćete čuti Treću simfoniju u De-duru opus 23 egipatskog kompozitora Abua Bakra Kajrata. Izvodi orkestar Beogradske filharmonije, a snimak je zabeležen u septembru 1965. godine.

Urednice emisije Irina Maksimović i Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво