Imaginarni pejzaži – Mikstejp Manje Ristić

U specijalnom izdanju emisije Imaginarni pejzaži – Autorski miks-pult, u ponedeljak. 15 januara gostovaće violinistkinja, kompozitorka i performerka Manja Ristić sa svojim mikstejpom.

Autorka kaže: „Mikstejp je koncipiran kao stvaralačko raskršće, na kom se sreću progresivna elektronska kompozicija 20. veka, avangardna poezija i umetnička pobuna protiv nacionalizma i geopolitičke eksploatacije, sa savremenim zvučnim izrazima 21. veka, improvizacijom, eksperimentalnim, instrumentalnim i poetskim diskursom, ali i novom kulturom slušanja u integrisanoj zvučnoj ekologiji. Ovaj svojevrstan spoj nije proizvoljan, već upućuje na čuveni Geteov citat, koji kaže da „ukoliko želite nešto suštinski razumeti, zapitajte se odakle dolazi". Posmatrajući svet kao sveobuhvatni rezonantni sistem u kom zvuk kreira, prenosi i transformiše realnost, ovaj odabir upućuje na pitanje: kako pretvoriti savremenu zvučnu semiotiku i bio-politički odmak u plemenitiji, osvešćeniji društveni okvir?"

Manja Ristić rođena je u Beogradu 1979. Diplomirala je na FMU (2001), a 2004. završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (RCM). Kao solo i kamerni izvođač klasične muzike nastupala je širom Evrope i u SAD, uključujući saradnje sa svetski poznatim mentorima, dirigentima i izvođačima, vizuelnim umetnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima. Po završetku postiplomskih studija okreće se multimedijalnom performansu i istraživanju na polju instrumentalne elektro-akustike. Osim violinističke prakse Manja je multimedijalni umetnik i interdsiciplinarni istraživač sa velikim brojem performansa i kuriranih izložbi izvedenih u zemlji i inostranstvu, zatim, edukator, kompozitor savremene muzike i izdat pesnik. U istraživanju zvučno-srodnih praksi njen rad se pruža kroz sfere eksperimentalne instrumentalne prakse, AV sinestetički koncept, intuitivnu kompoziciju, psiho-akustiku, zvučnu instalaciju i field recording.Osnivač je Udruženja multimedijalnih umetnika AUROPOLIS, koje je kroz njen petnaestogodišnji producentski, aktivistički i umetnički rad predstavilo veliki broj kulturnih događaja, umetničkih produkcija i internacionalnih projekata.

Posebnu pažnju obraća teresnkim snimcima, kao i „spoken word" delima, a njeno stvaralaštvo bismo mogli opisati kao intiutivno, maštovitoto, okrenuto pitanjima zvučne ekologije i sinestezije.

* * *

Specijalne emisije - Autorski miks-pult realizovaćemo u saradnji sa stvaraocima i ljudima različitih profila - od muzičara do dizajnera koji poznaju ili se bave elektronskom i eksprimentalnom muzikom. One će biti na programu periodično, jedan-dva puta mesečno. Na ovaj način, cilj nam je da prikažemo novi ugao u slušanju i percepciji elektronske muzike danas, kao i da ponudimo prostor za radijski izraz ljudima koji najčešće stoje sa druge strane miks-pulta.





Имагинарни пејзажи – Ауторски микс-пулт

Autor:
Ксенија Стевановић

Специјалне емисије – Ауторски микс-пулт реализоваћемо у сарадњи са ствараоцима и људима различитих профила – од музичара до дизајнера који познају или се баве електронском и експрименталном музиком. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво