Iz arhive Radio Beograda

Koncert Kvarteta Zbignjeva Namislovskog na Beogradskom džez festivalu, zabeležen 5. novembra 1976. godine

Poljski saksofonista, multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer Zbignjev Namislovski, rođen je u Varšavi 1939. godine. Debitovao je na Međunarodnom džez festivalu u Sopotu 1957. godine, nakon čega je svirao u Poljskom diksilend orkestru, kao i u grupama koje su izvodile tradicionalnu muziku. Ubrzo je otkrio moderan džez, te alt saksofon postaje njegov glavni instrument. Narednih godina Namislovski je sarađivao sa tadašnjim eminentnim sastavima kao što su: Polish All Stars, Modern Dixielanders, Traditional Jazz Makers i Modern Jazz Group.

Početkom 60-ih godina prošlog veka Zbignjev Namislovski osnovao je svoj kvartet, koji je ostvario veliki uspeh u Engleskoj, gde su snimili i album Lola 1964. godine. Njegovi kasniji albumi, snimljeni u Poljskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, demonstrirali su izuzetan talenat ovog umetnika, njegovu inventivnost i veštinu komponovanja, ali i spremnost da eksperimentiše sa novim trendovima. Kritičari i danas ističu da je možda najbolji dokaz njegove originalnosti ubedljiva fuzija džeza, poljske narodne muzike i muzike drugih naroda, koju je ostvario sa svojim ansamblom.

Kvartet Zbignjeva Namislovskog nastupio je na Beogradskom džez festivalu 5. novembra 1976. godine u dvorani Doma sindikata. U najavi za ovaj festival, koja je objavljena u dnevnom listu „Politika" 2. novembra 1976. godine, pisalo je: „... ljubitelji džeza će prvi put u našoj sredini imati prilike da 'uživo' čuju poznati Kvartet Zbignjeva Namislovskog, koji uživa ugled jednog od najboljih evropskih kombo-sastava netradicionalnog džeza... O vrednosti ove grupe dovoljno govori podatak da je njihov džez-album Vinobranje objavljen u Americi uz velike pohvale muzičkih stručnjaka, a poznato je koliko teško evropski džez-muzičari prodiru na američko tržište."

Nekoliko dana kasnije, 10. novembra, Milan Vlajčić je u „Politici" napisao sledeće: „Kvartet poljskog alt-saksofoniste Zbignjeva Namislovskog upoznao nas je sa stremljenima ovog svestranog muzičara. Namislovski nadmoćno razara standardne oblike improvizovanja, unoseći harmonijska osveženja i paroksističku impulsivnost. Namislovski je instrumentalista neubičajenog kova koji hranu za svoje muzičke zamisli često traži u poljskoj muzičkoj baštini. Okružen ravnopravnim saradnicima, Namislovski je opravdao visok ugled poljskog džeza u evropskim razmerama"...

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво