Umetnost interpretacije

Klarinetista Džulijan Blis izvodi koncerte Karla Nilsena i Voflganga Amaduesa Mocarta uz pratnju Kraljevske severne sinfonije pod upravom Marija Venzage.

Džulijan Blis je jedan od najtalentovanijih klarinetista mlađe generacije. Rođen je u Velikoj Britaniji 1989. godine, a usavršavao se kod slavne Sabine Mejer u Nemačkoj. Ovaj umetnik neguje širok repertoar od solističkih nastupa, preko kamernih angažmana do džez muzike sa svojim septetom posvećenim sećanju na Benija Gudmena. Svirao je sa nekim od vodećih svetskih orkestara poput Kraljevske filharmonije, Filharmonijskog orkestra Bi-Bi-Sija, Nacionalnog orkestra Francuskog radija i drugih. Kao kamerni muzičar nastupao je sa Džošuom Belom, Stivenom Kovačevićem, Julijanom Rahlinom, Elen Grimo, Stivenom Isrelisom i drugima. Džulijan Blis svira na posebnom klarinetu koji je za njega napravio graditelj Leblan i koji se zove Blisov klarinet.

Njegove interpretacije koncerata Nilsena i Mocarta za kuću Signum klasiks, objavljene su 2014. godine i dobile su povoljne ocene kritike. Prvo ćete čuti Koncert za klarinet opus 57 Karla Nilsena, u kojem Blis koristi nešto reskiju zvučnost svog instrumenta kako bi dočarao ovu smelu paritituru.

Urednik Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво