Iz arhive Radio Beograda – Oskar Danon

Večerašnju emisiju posvetili smo Oskaru Danonu, prvom direktoru Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu posle Drugog svetskog rata.

Oskar Danon je diplomirao dirigovanje i kompoziciju na Praškom državnom konzervatorijumu, a filozofiju je doktorirao na Karlovom univerzitetu. Proslavljeni dirigent i kompozitor nakon rata obnovio je i Beogradsku filharmoniju. Poznat po izuzetnoj energiji, Danon je u toku svoje bogate umetničke karijere bio šef dirigent Ljubljanske filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, kao i redovni profesor Muzičke akademije u Beogradu. Po odlasku iz Narodnog pozorišta 1959. godine ostvario je i značajnu samostalnu međunarodnu karijeru sa preko 2000 nastupa u najuglednijim operskim kućama i koncertnim salama širom Evrope, u Americi i Japanu. Snimci njegovih interpretacija velikih operskih i koncertnih dela svetske i domaće muzike sa orkestrima kao što su Londonska i Češka filharmonija i danas su dostupni u produkciji poznatih svetskih muzičkih kuća.

U emisiji ćete slušati kamernu kantatu Prag sna za recitatora, sopran, alt i kamerni orkestar od 11 instrumenata Ljubice Marić, Tatjanino pismo iz opere Evgenije Onjegin Petra Čajkovskog i Koncert za klavir i orkestar u Des-duru Arama Hačaturjana.

Urednica emisije Marija Vuković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво