Muzej zvuka

Gregorijanski napevi iz službe za Svetog Tomasa Beketa

Slušaćete muziku sa albuma „Mučeništvo Svetog Tomasa Beketa – Nedovršena večernja služba 29. decembra 1170” ansambla Shola Gregorijana iz Kembridža, kojim rukovodi Meri Beri.

U sukobu pape Aleksandra III i engleskog kralja Henrija II oko prevlasti svetovne nad duhovnom vlašću, kanterberijski nadbiskup je stao na stranu crkve, zahtevajući izuzeće od bilo kakve civilne jurisdikcije. Time su dvojica nekadašnjih bliskih prijatelja, poglavar Engleske i vrhovni predstavnik duhovne vlasti, stupili u otvoreni sukob koji je završen ubistvom nadbiskupa. Priča o upadu četiri kraljeva viteza u Kanterberijsku katedralu tokom večernje službe i smaknuće nadbiskupa pred oltarom, jedna je od najupečatljivijih scena u ranoj istoriji Engleske, koja je osim u književnosti, svoje mesto pronašla i u brojnim delima likovne umetnosti – od minijaturnih iluminacija, veličanstvenih vitraža, do skulptura koje su ukrašavale engleske katoličke svetinje u narednim vekovima.

Snimak koji ćete slušati u emisiji, predstavlja zvučnu rekonstrukciju ovog tragičnog događaja, u formi službe za, dve godine kasnije, kanonizovanog Svetog Tomasa. Iako su gotovo svi izvori muzike za ovaj liturgijski ciklus nestali ili bili namerno uništeni tokom 16. veka, po nalogu Henrija VIII, jedan brevijar iz klinijevske opatije u gradiću Luisu ostao je u netaknutom stanju, te su članovi ansambla Shola Gregorijana iz Kembridža na svom albumu Mučeništvo Svetog Tomasa Beketa – Nedvršena večernja služba 29. decembra 1170, predstavili svoje transkripcije muzike posvećene ovom istorijskom događaju.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво