Читај ми!

Majstori baroka – Pjer Rober

Ansambl Pevači Centra za baroknu muziku iz Versaja i orkestar Muzika Florea pod upravom Olivijea Šnebelija izvode Velike motete za kraljevsku kapelu francuskog kompozitora Pjera Robera. Solisti su: Dagmar Saskova, sopran, Damijen Gijon, Robert Getčel, kontratenori, Žan-Fransoa Noveli, tenor, Alan Bije i Arno Rišar, basovi.

Iako je danas gotovo zaboravljen, Rober je bio jedan od najcenjenijih kompozitora u Francuskoj, u drugoj polovini XVII veka, rame uz rame sa Lilijem, Di Monom i Mark-Antoanom Šarpantijeom. Rođen je oko 1625. godine, a muzičko obrazovanje je stekao u katedrali Notr Dam, u školi za pevače, a potom i pri opatiji San Ženevjev u Parizu. Bio je kapelmajstor katedrala u Senliju i Šartru, pre nego što je nasledio Valentena de Burnonvila na mestu kapelnika katedrale Notr Dam. Na ovom položaju je ostao jednu deceniju, pre nego što ga je kralj Luj XIV ukazom iz 1663. godine kojom je reformisan rad kraljevske kapele, postavio na mesto potkapelnika. Naime, u novoj organizaciji, potkapelnici su se u obavezama vezanim za funkcionsanje duhovnih službi kraljevskog dvora smenjivali svaka tri meseca. Rober je bio zadužen za tromesečje koje je otpočinjalo u aprilu, a Luj XIV je od njega tražio da piše motete koji su se izvodili na dnevnoj kraljevskoj misi, kao i da bude supervizor obrazovanja dečaka koji su pripadali kraljevskom horu. Rober je otišao u penziju 1683.godine, kada ga je kralj izdašno nagradio i povukao se u samostan u kojem je preminuo 1699. godine.

Danas nije sačuvano puna dela Pjera Robera, ali se među njima izdvajaju dvadeset četiri moteta koji su objavljeni u zbirci 1684. godine na nalog samo kralja, Luja XIV. Naime, kada se dvor u potpunosti preselio u Versaj, kralj je odlučio da ukaže počast bivšim kapelnicima Di Monu i Roberu, kao i tadašnjem kapelmajstoru Liliju. Luj XIV je naredio kraljevskom štamparu Kristofu Balaru da pripremi izdanja u kojima će se naći odabrana dela svakog od kompozitora, a ove zbirke se smatraju jednim od najluksuznijih muzikalija ikada odštampanih u Francuskoj.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво