Spekulativni realizam

U Temi nedelje Trećeg programa SPEKULATIVNI REALIZAM, od ponedeljka 16. do petka 20. januara 2012, možete pratiti tekstove izlaganja i razgovora koji su se 27. aprila 2007. godine, vodili na londonskom univerzitetu "Goldsmit", u okviru jednodnevnog skupa pod nazivom "Spekulativni realizam". Izabrao i sa engleskog jezika preveo Aleksandar Matković.

U kratkom objašnjenju sadržaja i namera skupa koji je, pod nazivom Spekulativni realizam: jednodnevna radionica, održan 27. aprila 2007. godine na londonskom univerzitetu "Goldsmit", pod okriljem "Centra za proučavanje razvoja i socijalnih procesa" i pod delimičnim sponzorstvom časopisa Kolaps, stoji:

Umesto objavljivanja nastanka neke nove "doktrine" ili "škole", ovaj događaj je spojio četiri ambiciozna filozofska projekta - od kojih svaki problematizuje subjektivne i antropocentričke temelje većeg dela današnje "kontinentalne filozofije", dok se među sobom bitno razlikuju u vlastitim strategijama poništavanja tih temelja.

Ono što je omogućilo razvoj jedne ovako plodne rasprave jeste upravo jedinstvenost svakog učesnika. Pored artikulacije raznih izazova koji su postavljeni izvesnim idealističkim premisama, jednako je bilo na snazi i određivanje prepreka koje savremeni realizam mora da savlada. Shodno tome, razmatrana su neka ključna pitanja poput statusa nauke i epistemologije u savremenoj filozofiji, ontološke konstitucije mišljenja i priroda objekata koji su nezavisni od subjekta. Ipak, kako je na to ukazao Alberto Toskano, jedan od organizatora i moderator radionice, zajednička odlika predstavljenih radova jeste stav da iz pravog preispitivanja kontinentalne tradicije nužno sledi i odbijanje dogmi koje su simptomatične za pojmovnu malaksalost te tradicije (od kojih je najvidljivija ona beskrajna poplava neukusne sekundarne literature i "X-ovski" identitet njenih autora), i time vraćanje suštinskom zadatku bavljenja filozofijom "u svoje vlastito ime". "Spekulativni realizam" otuda primorava savremenu filozofiju da se odluči, ali ne između idealizma ili realizma, već je ovde u pitanju pre svega mogućnost budućnosti odvažne i originalne filozofske misli kao diskursa o prirodi stvarnosti - ili, kako bismo je mogli drugačije nazvati: budućnosti same filozofije.

Neki od učesnika, pre svih Kenten Mejasu, Grejem Harman, Ian Hamilton Grant, Alberto Toskano, Rej Brasije, dakle filozofi mlađe i mlađe-srednje generacije, danas su već vrlo prepoznatljiva imena na evropskoj, pa i svetskoj filozofskoj sceni.

U ponedeljak, 16. januara prvo smo emitovali izlaganje Reja Brasijea, dok smo u drugoj emisiji preneli duskusiju o Brasijeovom izlaganju kojoj su učestvovali Ian Hamilton Grant, Grejem Harman, Kenten Mejasu i predavač Rej Brasije.

U trećoj emisiji, utorak, 17. januara (5 minuta posle ponoći) slušaćete izlaganje Iana Hamiltona Granta sa ovog skupa.

U sredu, 18. 1. možete pratiti razgovor povodom izlaganja Iana Hamiltona Granta, u kojem, pored Granta, učestvuju Alberto Toskano, Ali Alizadeh, Grejem Harman i Piter Holvard.

U četvrtak, 19. i petak, 20. januara emitujemo izlaganje Grejema Harmana.  

Urednik ciklusa: Ivan Milenković.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво