Портрет - Љуба Нинковић

Љубомир Љуба Нинковић је музичар, аутор и композитор. Био је члан неколико аматерских бендова, да би се 1967. године придружио групи „The Spooks”. Тада почињу и његови професионални наступи по Србији на тада чувеним „beat” игранкама, на којима су се представљали неафирмисани музичари. На такмичењу младих певача „Гонг клуб“ наступа 1969. године са својом композицијом „Као време испред нас" и осваја прву награду, након чега каријеру наставља компонујући музику за емисије Радио Београда. Заједно са Асимом Сарваном, Војиславом Ђукићем и Миомиром Ђукићем основао је рок групу „С времена на време” 1972. године. У наредних седам година објавили су 10 синглова и три ЛП албума уз хитове: „Dixie band“, „Караван“, „Сунчана страна улице“, „Мој свет“, „Као време испред нас“, „Tema Classica“. Важили су за најбољи акустичарски бенд у тадашњој Југославији, са оригиналним звуком и аранжманима, уз коришћење народних инструмената. Са Владимиром Јанковићем Џетом 1980. године оснива групу „Тунел“. У периоду од 1988. до 1992. године Љуба Нинковић се углавном бави писањем и извођењем музике за децу у тада веома популарној ТВ емисији „С оне стране дуге“.

Албум „Звук тишине" на коме су се нашле култне песме из 60-их и 70-их година прошлог века са личним печатом Љубиног музичког сензибилитета, снима са певачицом Маријом Михајловић 1992. године. Тада почиње да се бави и писањем музике за позоришне представе, а 1995. добија „Стеријину награду" за музику у представи „Лукреција илити ждеро" Јагоша Марковића. Са старом екипом долази на идеју да поново окупи групу „С времена на време", што и чине 1993. године концертом у Центру „Сава". До 1998. године бележе бројне наступе и објављују два албума.

Сарадњу са Биљаном Крстић на етно - пројекту „Бистрик" отпочиње 1999. године као аранжер традиционалних песама са Балкана, што наилази на изузетан пријем у земљи и региону. Поред компоновања музике за серије и ТВ емисије, Љуба се 2004. придружио пројекту „Обновимо себе - подигнимо Ступове", чији је циљ обнова манастира Ђурђеви ступови у Расу. Са групом „Ступови" је снимио албум са духовном и традиционалном музиком у модерним аранжманима.
Један је од оснивача групе „Зановет", а као вођа етно - групе „Златопис" 2014. године објављује истоимени албум. Актуелни, а други по реду самостални албум „Ретромет" Љуба Нинковић је објавио у априлу 2020. године.
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво