Повишен тон

Електронски отпад и рециклажа – профит, регулатива, потенцијал и нерешени проблеми

У Србији око 200.000 тона електронског отпада чека на рециклажу и та количина се свакодневно увећава. Свега шест одсто на крају заврши у рециклажном процесу у неколико погона специјализованих за ову врсту делатности. Рециклажа електронског отпада релативно је нов процес у Србији, што нас држи на самом репу Европе по преради одбачених телефона, телевизора, фрижидера и других направа. Ситуација се из године у годину помало поправља, а да ли је то довољно?

Воде и земљиште су нам угрожени отпадним хемикалијама из батерија, за које још немамо адекватан начин складиштења, а радници „Чистоће" за електронски отпад нису надлежни. Зато у Србији послује неколико приватних рециклажних постројења за е-отпад, а са Игором Петровићем из фирме из Ниша која се бави сакупљањем и третманом опасног отпада разговарали смо о томе како је уређена ова област, да ли се исплати е-рециклажа и зашто држава мисли да им се не исплати активније учешће у овој проблематици. Тим поводом чућете и шта кажу у Покрајинском секретаријату за заштиту животне средине, као и у Удружењу грађана „Комшија", које едукује становништво о потреби прераде електронског отпада који такође и сакупљају и носе на рециклажу.

На данашњи дан 1945. године рођен је чувени југословенски књижевник и песник Перо Зубац, те му посвећујемо рубрику „Датум, време, место".

Иза 15 часова говорићемо и о предстојећем такмичењу жена у информационо-комуникационим технологијама - Girls Hackaton, које организује Универзитет Метрополитан.

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво