Читај ми!

Последња симфонија Јозефа Хајдна

Радећи деценијама у служби принца Естерхазија, Јозеф Хајдн је тек после његове смрти 1790. добио прилику да мало пропутује.

 

У два наврата је боравио у Лондону промовишући сопствена дела, између осталих и 12 симфонија које су тамо и настале. У данашњој емисији Аутограм уредница Горица Пилиповић представља једну од њих - број 103.

Све лондонске симфоније, па и 103, представљају врхунац Хајдновог стваралаштва у овом жанру - оркестар је веома богат и колористички искоришћен, емотивност је продубљена, класичарска форма заокружена, а у многим елементима најављује се Бетовенов симфонизам. 103. симфонија је једна од три које су компоноване за сезону концерата у Опери током 1795, чији је продуцент био чувени виолиниста и композитор Ђовани Батиста Виоти. Хајдн је лично дириговао на премијери у Краљевом позоришту. Као што многе његове симфоније имају надимке, тако је и 103. позната као Симфонија са тремолом тимпана.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво