Читај ми!

Црквене ризнице и српска уметност 19. века

Гост др Вук Даутовић, научни сарадник Одељења за историју уметности, Филозофски факултет Универзитета у Београду

Током 19. века, због повољних политичких околности, дошло је до обнове и успона црквеног живота код Срба, што је резултирало великом продукцијом богослужбених предмета за обновљене и новоизграђене православне храмове. Тада настају многобројни путири, дискоси, крстови и окована јеванђеља, који се уметнички обликују и израђују у домаћим и страним златарским радњама.

У овонедељној Ризници говоримо о богослужбеним предметима као објектима проучавања историје уметности, о материјалној култури и уметничком обликовању литургијских предмета, ктиторима и приложницима, опремању православних храмова и о сакралним предметима као посредницима у симболичкој комуникацији. Гост у студију је историчар уметности др Вук Даутовић, научни сарадник Одељења за историју уметности, Филозофски факултет Универзитета у Београду.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво