Читај ми!

Бранимир Карановић и Јелена Јанковић

Бранимир Карановић "Фото / Графика - Улога фотографије у графици и графичком дизајну 70-их у Словенији и Србији", Галерија Графичког колетива; Јелена Јанковић Нова галерија визуелних уметности

Крајем 60-их година прошлог века у словеначкој графици и графичком дизајну уз устаљене ликовне елементе почели су да се појављују фотографски инсерти. Коришћење делића или целих фотографија убрзо постаје популарна изражајна техника, која се може пратити кроз целе седамдесете, а и касније. Изложба "Фото / Графика" премијерно је показана у Међународном графичком ликовном центру (МГЛЦ) у Љубљани од априла до јуна 2022. године, а у сарадњи с Галеријом Графичког колектива изложба се у новембру и децембру 2022, приказује у овом простору у делимично измењеном облику.

На изложби у Галерији Графичког колектива приказан је избор радова са Љубљанске изложбе допуњен делима српских уметника који су такође, у то време, користили исте или сличне методологије и начине извођења. Изложба настоји да премости често вештачки постављену границу између уметничке графике и графичког дизајна, као и границу између "маинстреам" уметности и алтернативне продукције. Гост ће бити уметник Бранимир Карановић, професор на Факултету примењених уметности и учесник изложбе.

Нова галерија визуелних уметности (НГВУ) током свог трогодишњег постојања скренула је пажњу стручне јавности квалитетним излагачким програмом али и оригиналним приступом савременој уметничкој продукцији. Свој рад галерија заснива на обједињавању и повезивању свих сегмената уметничког стваралаштва, од одабира уметница, сарадње с кустосима и продукције уметничких радова до презентације и промоције. Саставни део програма галерије такође чине предавања и разговори релевантних протагониста наше уметничке сцене (уметници, кустоси, теоретичари, критичари) у настојању да се отворе питања и дају закључци на теме битне за фукционисање целокупног уметничког система.

Посебну карактеристику рада Нове галерије визуелних уметности чине радионице и арт резиденције које су намењене повезивању и развоју младих уметника, а један од важних сегмената праксе НГВУ јесте уступање атељеа и галеријског простора уметницима, чиме им се олакшава стваралачки процес, од идеје до реализације и презентације. Гошћа ће бити Јелена Јанковић, једна од уметничких директорки и власница НГВУ.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво