Читај ми!

Весна Пешић: „Трагом Марка Пола, мог идола"

Документарни програм

Весна Пешић, власница издавачке куће „Пешић и синови", путује по свету како би лично упознала просторе које је препознала као кључне за разумевање „ратова за меморију човечанства". У емисији Говори да бих те видео, Весна Пешић говори о свом недавном путовању које је назвала: „Трагом Марка Пола, мог идола".

Издавачка кућа „Пешић и синови", основана 1995. године, јединствена је по свом утемељењу и циљевима које можемо препознати као проналажење кључева који су у стању да откључају шифре минулог времена, кључног за разумевање историје Словена, њихове улоге и места у хуманој повести. Антропологија, палеонтологија, лингвистика, митологија, религија, генетика, раван људске историје обједињују се у издањима ове издавачке куће, показујући колико је велики зјап између „политички коректне", институционализоване историје (пре свега званичне српске историографије) и оне до које се дошло на основу археолошких открића и бескомпромисних трагања за истином која једина може да обезбеди решење проблема идентитета чији нам је губитак у противном и услед континуираног живота у лажи - загарантован.

Издавач је, како стоји на сајту куће „Пешић и синови" - „поставио себи конкретан циљ: представљање читаоцима старих и нових историјских извора и грађе уз мултидисциплинарни приступ који осветљава цивилизацију Словена у прошлости до данашњих дана. Многобројна грађа која се објављује у овој библиотеци била је дуго времена занемаривана, заборављена или интерпретирана на погрешан начин, који се овим издањима исправља, уз - разуме се - дужно уважавање досадашњих резултата ван догматских и дневно-политичких оквира".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

 

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво