Читај ми!

Готлиб Муфат: Свите за чембало

Чембалисткиња Мици Мејерсон

На насловној страници збирке композиција за чембало Готлиба Муфата штампан је цртеж младе даме, крунисане ловоровим венцем, која седи за чембалом. Имајући у виду да му је најпознатија ученица, као девојчица, била Марија Терезија, лако је претпоставити да се ради о дискретној посвети аустријској краљици. Мада ставови његових свита носе уобичајене називе игара, попут куранте, сарабанде, ригодона или менуета, у свом музичком садржају они ретко кад, изузев у темпу, следе карактеристичан карактер ових плесова.

Kао да је аутор овде покушао да направи неку врсту музичке загонетке, нижући маштовито конципиране ставове који међусобно контрастирају, а насловљени су познатим именима. Имајући у виду особу којој је збирка највероватније посвећена, није изненађење да се Муфат определио за тајновитост.

У данашњем Аутограму, ову Муфатову збирку представићемо уз две од шест свита за чембало које су у њој објављене. Слушаћете их у интерпретацији чембалисткиње која је прва остварила њихов снимак, Мици Мејерсон.

Аутор емисије је Ивана Kомадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво