Читај ми!

Стратишта, меморијални центри - места нехаја и непоштовања или места поштовања, катарзе и пијетета

Дејан Ристић и Никола Топаловић

Бахати возачи тркају се по масовним гробницама и праве журке, људи славе рођендане и приређују весеља у непосредној близини стратишта и места трагедија. Музеј жртава геноцида позвао је грађане да се савесно и одговорно односе према местима страдања наших предака, а надлежне да реагују и заштите ове споменике. Има ли одговора?

Како се понашамо када смо у близини меморијалних комплекса, места некадашњих логора и места највећих страдања? Зашто је важно да сачувамо сећања и како нам изгледају споменици подигнути управо да послуже да не заборавимо? У чијој су они надлежности, каква је регулатива, а шта је до самих грађана и њихове савести? Каква нам је информисаност и образовање на ове теме, шта се учи у школама, а шта на рекреативним наставама и екскурзијама?

О овим темама, као и о безобзирности, нехају, али и емпатији, разумевању и пијетету у данашњој емисији говориће историчар и директор Музеја жртвара геноцида Дејан Ристић и професор историје и помоћник директора ОШ „Павле Савић" Никола Топаловић.

Припрема и води Ана Вучковић Денчић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво