Читај ми!

О Југословенском позоришном фестивалу, инклузији у позоришту и „Божанственој комедији"

Бојан Муњин, Дубравка Вујиновић и Франк Kасторф

Под слоганом „Парче хлеба, парче неба" од 1. до 7. новембра у Ужицу биће одржан 27. Југословенски позоришни фестивал - Без превода. Селектори фестивала Бојан Муњин, позоришни критичар и новинар и Зоран Стаматовић, директор Фестивала и Народног позоришта Ужице, изабрали су седам најбољих представа из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије, које ће се такмичити за награде „Ардалион". По речима госта у „Маскама" Бојана Муњина „овај фестивал је увек желео да покаже како свет и људи изгледају, лепи или ружни, али верујемо, увек настојећи да отшкрине и трачак скривене људске наде и вредног путоказа, као што је позориште увек чинило. Никада нисмо нудили стајање на барикадама или револуцију, овакву или онакву, него пре неку врсту интимног преврата, који свако треба ако може сам да обави у својој души. Тако ће верујемо бити и сада".

У организацији Плавог позоришта - позоришне лабораторије, а уз подршку Еу Инфо центра, 28. октобра биће одржана међународна конференција „Приступачност и инклузија у позоришту". У оквиру конференције ће бити представљен пројекат „Инклузивна позоришта" и одржане две панел дискусије: Инклузивно позориште у Србији - искуства и перспективе (у оквиру ове сесије говориће актери на пољу инклузије и приступачности у позоришту и култури из Србије) и Инклузивно позориште на европском нивоу (подела добрих пракси од стране партнера на пројекту из Италије, Велике Британије, Португала, Шпаније и Грчке). Такође ће у Плавом позоришту, у Улици Милоша Поцерца 23а, бити изведена инклузивна представа/презентација „Триптих 2 - Мој Хамлет". Тим поводом гошћа у „Маскама" је оперативна директорка овог позоришта Дубравка Вујиновић.

Дан касније, 29. октобра, у Београдском драмском позоришту биће премијерно изведена представа „Божанствена комедија" Дантеа Алигијерија. Ово књижевно дело се сматра једним од највећих у светској књижевности које је Алигијери дуго писао (почео је 1308. а завршио 1321. године). Из предговора „Божанственој комедији" Драгана Мраовића, уједно и преводиоца, издвајамо следеће: „у овом делу песник силази у таму људског греха и стиже до светлости и ослобођења од њега, а на своме путу кроз три загробна царства он обухвата небо и земљу, време и вечност, божанско и људско. То је трагање људске душе за апсолутном срећом, слободом, миром и коначним просветљењем". Представу је режирао чувени немачки редитељ Франк Kасторф који први пут у својој дугој каријери режира у југоисточној Европи. Kакво ћемо „Божанствену комедију"гледати, чућемо у извештају са данашње конференције за новинаре, од Франка Kасторфа.

Уредник и водитељ емисије је Гордана Ђурђевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво