Читај ми!

Снежана Савичић Секулић

Првакиња Опере Националног театра у Београду

 

Снежана Савичић Секулић је средњу музичку школу „Владо Милошевиц" завршила у Бањалуци, а основне и постдипломске студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Радмиле Смиљанић.
Соло певање почиње да учи са 22 године, а већ са 25 је наступила у Народном позоришту, где је дебитовала са главном улогом Ђилде у Вердијевом Риголету. Исте године, успешно дебитује на сцени Опере и театра Мадленианум, такође са главном улогом Каролине, у Сметаниној опери Две удовице.

Усавршавала се у Бечу, као стипендиста ЦЕЕ Музиктеатра. Имала је част да ради са светски признатим уметницима, укључујући оперске продукције и концерте. Наведена сарадња крунисана је свечаним концертом у Бечкој државној опери 2009. године. Богата каријера ове уметнице обухвата наступе на многобројним светским сценама Carnegie Hall (Њујорк), Salle Gaveau (Париз), Alexsandrinsky theatre (Петроград), Национални театри у Екатеринбургу, Брну, Марибору, Букурешту, Темишвару, Загребу, Сплиту, Скопју, Амстердаму) , као и концерте у Риму, Будимпести, Бостону, Лондону, Новом Саду, Подгорици, Бањалуци, Сарајеву и др.
Остварила је велики број главних улога у операма као сто су La Traviata, Lucia di Lammermoor, Die Zauberflöte, Le Nozze di Figaro,Gianni Schicchi, Les contes d' Hoffmann, L'elisir d'amore, L'amour des trois Oranges, La Boheme, Angelique,Il Barbiere di Siviglia, Don Pasquale, Don Giovanni, Rigoletto... На свом репертоару има преко 40 вокално-инструменталних дела које је изводила са бројним оркестрима у земљи и иностранству. Сарађивала је са бројним оркестрима и уметницима светског реномеа Монтсеррат Цабалле, Царло Цоломбара, Ева Блахова, Бернд Њеикл, Цлаудио Ванделли, Марцо Боеми, Сперанза Сцаппуцци ...
Остварила је снимке за дискографску кућу „Мандала-Хармониа Мунди" у Паризу.
Последњих петнаест година се бави педагошким радом, а тренутно је гостујући професор на Факултету савремених уметности у Београду.

Лауреат је и први добитник престижне награде „Оскар Данон", коју је доделило Народно позориште за врхунске уметничке креације. Добитник је и годишње награде Народног позоришта за изузетан уметнички допринос репертоару у сезони 2010/2011. Први је добитник награде „Музика Класика" најуспешнијем женском извођачу године, као и први добитник награде УМУС, најуспешнијем младом уметнику. Лауреат је међународних такмичења соло певача као што су: „Никола Цвејић", ,,Обзорја на Тиси'' и такмичења „Јеунессес Мусицалес" у Београду, где су јој истовремено додељене четири награде - први пут у историји такмичења. Следи награда на такмичењу „Ада Сари" у Пољској, као и награде „Бисерке Цвејић'' најуспешнијем студенту одсека Соло певање. Добитница је ,,Златне значке'' Културно-просветне заједенице Србије.
Ове године уручена јој је специјална ,,Јубиларна Повеља'' за изузетан дугогодишњи уметнички допринос Опери и театру Мадленианум, поводом 20 година њиховог успешног постојања и рада.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Аутор фотографија: Милош Лужанин 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво