Читај ми!

Бојан Ђорђев

Гост емисије је Бојан Ђорђев.

Са позоришним редитељем Бојаном Ђорђевим имамо бар три повода за разговор. Најпре, на дан свечаног отварања Битефа са Ђорђевим ћемо разговарати о представи „Др Ауслендер", са којом учествује у такмичарском програму нашег најзначајнијег позоришног фестивала. Централна тема овог позоришног пројекта је масовно исељавање српских лекара и других здравствених радника у Немачку зарад бољих услова живота и рада.

Наш други повод је 31. Меморијал Надежда Петровић, који почиње 1. октобра, а за који су селекцију направили Бојан Ђорђев и Синиша Илић. На изложби „Гестови, знакови живота" у Уметничкој галерији „Надежда Петровић" у Чачку биће приказани радови више од 20 ументика и група који постављају питања у вези са егзистенцијом и разматрају свет и друштвено-политички оквир као место узрочно-последичних догађаја које гестови откривају и деконструишу.

Напослетку (а свакако не најмање важно) - ове седмице је одржана премијера представе „Кад је био мрак" по мотивима поезије и прозе Душана Радовића, у режији Бојана Ђорђева у Малом позоришту „Душко Радовић".

Зато ће се теме данашњег разговора кретати од односа уметности према друштвеним кризама, прекаријату и миграцијама, до документарног позоришта, изазова режирања представа за децу и важности децентрализације културе.

Од културних догађаја недеље издвајамо извођење представе „(Није) крај света" по тексту Крис Буш, у режији Кејти Мичел, у оквиру Битеф пролога, отварање ретроспективне изложбе „Непоуздани приповедач" Мрђана Бајића у Музеју савремене уметности у Београду, 16. Прозефест у Новом Саду, филмове приказане у оквиру Аустријског филмског фестивала и фестивал „Тодо мундо", који је одржан у Београду.

Емисију припрема и води Сара Арсеновић.

 

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво