Читај ми!

Марко Ђорђевић

Бубњар, композитор и професор на Беркли колеџу у Бостону

 

О овом изузетном уметнику, који већ више од 20 година гради успешну каријеру у Њујорку, чувени гитариста Лајонел Луеке рекао је следеће "Марко је један од најбољих светских бубњара! Поседује фасцинантну технику и исто такву музикалност. Његова креативност и оригинални израз су разлози због којих волим да свирам са њим!'

Магазин "Modern Drummer" прогласио га је 'бубњарем светске класе' и 'истинским иноватором', а представљен је и посебним поглављем у књизи "Ново лице џеза", где се наводи да "Марково име постаје синоним за музичку величину."

До сада има шездесет албума, од којих је на четири присутан и као вођа групе.
Последњи албум њујоршке групе "Марко Ђорђевић & Свети" добио је рецензију са 5 звездица на чувеном порталу "Criticalljazz.com", док је критичар листа "San Diego Chronicle", албум прогласио једним од најбољих џез издања године.

Ђорђевић је наступао и наступа са бројним реномираним светским музичарима међу којима су Мет Гарисон, Лаки Петерсон, Мајкл Хендерсон, Оле Марисон, Лајонел Луеке, Крис МекДермот и многи други.Марко Ђорђевић је наступао и у Уједнињеним нацијама, у оквиру прославе Међународног дана џеза, под покровитељством УНЕСКО и Џез института "Telonius Monk".

Гостујући је професор на Беркли колеџу у Бостону, предаје у престижном њујоршком центру "Drummers Collective", a држи и радионице широм света.

Разговарали смо у сусрет концерту Трија Свети (Марко Ђорђевић, Васил Хаџиманов и Бранко Тријић), који ће бити одржан 11. 8. 2022. на Калемегдану (Bitefartcafe Summer Stage).

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво