Читај ми!

Станка Луковић Костић: Лавице са Јелице

Документарни програм

Специјални гост на промоцији књиге Драгославе Копривице: „Олга Луковић-Пјановић - БОГИЊА ЈЕЗИКА", одржаној недавно у Културном центру у Гучи, општина Лучани, у Моравичком округу, била је Станка Луковић Костић, један од потомака породице Луковић, која је изнедрила „велику лавицу, српкињу са Јелице, како је Олгу Луковић Пјановић називао Милић од Мачве док је Реља Новаковић, професор, српски историчар, директор (1970-1973) и научни саветник (1973-1979) Историјског института САНУ, овако говорио о Олги Луковић Пјановић: „Била је најупућеније научно створење међу нашим истраживачима порекла српског језика. Колико је она језика познавала, колико историју знала! Запрепастио сам се како је наш свет примитиван... може да буде примитиван или не разуме. Ако је узео неке од њених књига, па немогуће је да их не цени! Да у њој не види стварно изузетног научника. Нема таквих научника код нас. Имамо људе који су написали грдне томове... и свашта, али није то оно што је написала Олга Луковић-Пјановић."

Горачићи су некада били највеће село у драгачевском срезу, центар истоимене општине коју су, осим Горачића, чинила и села Губеревци и Живица. По последњом званичном попису у Краљевини Југославији пре Другог светског рата (1931), горачићка општина, била је највећа од 15 општина које су биле део драгачевског среза са 704 кућа и 668 домаћинстава, насељених Србима. Бројни крајпуташи посвећени јунацима погинулим у Српско[1]турским ратовима 1876-1878, сведоче да су Горачанци били храбри ратници и војници. Упркос тешким животним условима, изузетно су држали и до свог духовног и културног живота. Кренули су у изградњу цркве Пресвете Богородице 1807. Прва основна школа отворена је као црквена 1835, као и народна библиотека „Препород". Најпознатија организација грађана између два рата,била јр организација грађана који су преживели Албанску голготу, Удружење Носилаца Албанске споменице, међу којима је био и отац Олге Луковић Пјановић, Владимир Луковић.

Наша гошћа, Станка Луковић Костић, остала је у Горачићима и сведочи о процесима дугог трајања који су битно утицали на судбину овог села.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво