Читај ми!

„Невероватни флаутиста" Волтерa Пистонa

„Волтер Пистон је један од највештијих занатлија којим америчка музика може да се поноси", рекао је о свом колеги и савременику чувени композитор Арон Копланд.

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља Пистонов балет „Невероватни флаутиста".

Пистоново порекло је једна класична имигрантска сага. Рођен је 1894. у Рокланду, у Мејну, али је био унук поморца који је ту стигао из Ђенове средином XIX века. Породица се преселила у Бостон 1905, Пистон је пошао у Уметничку школу да би постао цртач, а од 1919. похађао је часове контрапункта на Харварду код Арчибалда Дејвисона. Овај је сместа препознао његов таленат и омогућио му да постане редовни студент, Пистон је тада имао већ 26 година. Дипломирао је на Харварду и потом се усавршавао код Нађе Буланже у Паризу. 1926. се вратио на Харвард и ту остао као предавач све до 1960. Из његове класе потекли су многи значајни композитори - Леонард Бернштајн, Елиот Картер, Џон Харбисон, Фредерик Ржевски.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво