Читај ми!

Метаморфозе: Нит уметности

Драгослав Крнајски, Градимир Смуђа

 

Данашња емисија Златни пресек посвећена је двојици уметника који су рођени педесетих година прошлог века, а који развијају веома различите уметничке праксе.

Градимир Смуђа је стрип-аутор, карикатуриста и илустратор, који од почетка осамдесетих година живи у иностранству, али је задржао блиски контакт са реалношћу у Србији. После деценија одсуства на уметничкој сцени, Смуђа се изложбом „Нит уметности", у Музеју примењених уметности у Београду, представља стриповима објављиваним у форми књига, посвећених уметницима, међу којима посебно Анрију Тулуз-Лотреку, Винсенту ван Гогу, као и мишу-музичару Маусарту.

Ипак, носећи део изложбе је истоимени стрип за који сам аутор пише:
„Нит уметности је танка и суптилна линија која повезује исту исконску потребу стварања пре Пикаса неандeрталца и Пабла Пикаса. Она је црвена линија генијалности и лудости креативног стварања. Између та два пола, која затварају круг, налазе се хиљаде и хиљаде година људске цивилизације."

Драгослав Kрнајски је, опет, академски сликар који је од самог почетка свог уметничког рада све до данашњих дана посвећен просторним истраживањима у виду скулптура-објеката и инсталација.

Изложба „Метаморфозе" одвија се у Салону 77, у Нишкој тврђави, и садржи радове различитих периода у раду уметника, различитих формата, димензија, материјала. Према речима историчарке уметности Ивоне Фрегл, „за Крнајског метаморфоза не означава само промену, већ и сам еволутивни ток преображаја. Она представља процес преласка из једног облика у други, трансформацију која укључује проток времена и измену позиција у простору, било физичком или менталном".

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.
Насловну слику потписује Material Core icons by Google

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара