Читај ми!

Рад проф. др Селене Ракочевић

Селена Ракочевић је рођена 26. октобра 1971. године у Београду. Родом је из Панчева, где је завршила средњу музичку школу и друштвени смер Гимназије „Урош Предић”.

Студије етномузикологије започела је 1990. године на Факултету музичке уметности у Београду, где је дипломирала, магистрирала и докторирала. Посветила се етнокореологији и проучавању традиционалног плесног наслеђа.

Током своје плодоносне каријере одржала је низ радионица и семинара традиционалног плеса. Учествовала је у процесу уписа српског кола на Унескову Листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Била је активни члан Студијске групе за музику и плес југоисточне Европе при Међународном савету за плесне и музичке традиције. Основала је и дуго година уређивала world music фестивал Ethno.com у Панчеву. Спровела је низ теренских истраживања у Србији и у суседним земљама, а као резултат истраживања у Доњем Банату објавила је CD издање под називом „Ај, на рогаљ, момче”.

Данашњу емисију Од злата јабука посвећујемо етномузикологу и етнокореологу, проф. др Селени Ракочевић. О њеном животу и раду говориће етномузиколог проф. др Димитрије Големовић, а у музичком делу емисије слушаћемо мелодије које је Селена Ракочевић забележила, које је волела и којима нас је научила.

Аутор: Анастасија Живковић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије