Јутарњи викенд програм

Јутарње заједничарење

Узајамне културне и књижевне везе Срба и Руса, засноване још у доба првих Немањића, одржаване су вековима у корист оба народа. У XIII и XIV веку оне значајно служе руском народу под татарским ропством, док од средине XV века, после пада Деспотовине (1459) и укидања Пећке патријаршије, те везе посебно помажу угроженим Србима у отоманској империји да очувају свој верски и национални идентитет.

Епоха Петра I (1689-1725) оставила је снажан траг у српској историји, јер су у то време интензивиране традиционалне руско-српске везе, које су значајно утицале на развој српске просвете и културе и на верски живот Срба.

У Руском дому науке и уметности у Београду приређена је изложба под називом „350 година од рођења руског цара и императора Петра Великог" (Москва 9. јун 1672; умро у Санкт Петербургу 8. фебруара 1725).  

Овом приликом, представљено је и двотомно факсимилно издање илустрованог „Житија Петра Великог" Захарија Орфелина, издавачки подухват куће Прометеј. Тиме је обележено и 250 година од првог издања овог дела Захарија Орфелина у Венецији, у штампарији Димитрија Теодосија (1772).

У рубрици Неке од великих поморских битака у историји човечанства, Зоран Росић, дипломирани историчар и теолог, говориће о бици код Слојса 1338. године између Енглеза и Француза, чији је крајњи исход био тај да су Енглези задобили превласт у водама Ла Манша за следећих двадесетак година.

Чућете и друге редовне рубрике и сервисне информације.

Број телефона за укључење у наш студио је 0113229-653, а имејл адреса novidan@rts.rs

Музику бира Јелена Веселиновић, а емисију припрема и води Драгана Вељковић.

Нови дан Нови дан

Autor:
Драгана Вељковић

"Нови дан" је јутарњи програм и емисија магазинског типа, која садржи културне прегледе, сервисне информације, берзанске извештаје, политичке вести, метеоролошки билтен и рубрике: "Догодило се на данашњи дан", "Ритуал", "Визита", "Плава планета", "Моје јутро" и "Лица, стазе, предели". Аутор: Драгана Вељковић [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво