Читај ми!

Албум „Смрт говори” Дејвида Ланга

Амерички композитор Дејвид Ланг (1957), признати аутор музике за низ филмова (између осталог и за „Младост” Паола Сорентина), добио је Пулицерову награду 2008. године за композицију „Мала пасија девојчице са шибицама”, за коју му је инспирација била позната Андерсенова бајка, а био је и под утицајем Бахове Пасије по Матеју.

 

Као својеврсни додатак концертном извођењу ове композиције, Ланг је 2012. године написао циклус песама „Смрт говори". Подстакнут размишљањем о емотивном стању читалаца поменуте Андерсенове приче, као и односу живих према смрти, а сетивши се Шубертове песме „Смрт и девојка", у којој је Смрт персонификована и „на свом језику нам може рећи шта да очекујемо у будућем свету", потражио је и остале сличне примере у песмама славног аустријског романтичара, чије је фрагменте потом употребио у свом делу. Такође, пошавши са свог становишта да је инди рок место где сада лежи Шубертов поетско-музички сензибилитет и од чињенице да су многи од најзанимљивијих музичара на тој сцени и сами кренули на своје уметничко путовање из класичне музике, позвао је као сараднике неке од најпризнатијих аутора са те сцене. То су Шара Ворден (вокал), Брајс Деснер (гитара) и Овен Палет (виолина), а њима се на снимању албума „Смрт говори" 2013. године, као пијаниста, придружио и савремени композитор Нико Мули.

Емисију уређује и води Маја Чоловић Васић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво