Читај ми!

Герила универзитет: Емотивна ренесанса

Бојана Матејић, Андреј Чикала

Бојана Матејић је уметница и теоретичарка уметности и медија, доценткиња на предмету Дискурзивне праксе уметности и медија на Факултету ликовних уметности у Београду на одсеку Нови медији и професорка на предмету Теорија уметности на Интердисциплинарним студијама на Универзитету уметности у Београду. Овом приликом осврнућемо се на „Герила универзитет" (Guerilla University), који настоји да реартикулише експерименте „радикалног образовања" 20. века. Герила Универзитет реализује се у организацији теоријско-уметничког колектива PhD in One Night чији су учесници Рика Талвитие (Riikka Talvitie), Нина де Фроме (Nina de Vroome), Kристина Богатај, Kоста Јакић, Николина Стилиану (Nicolina Stylianou) и Љубомир Јакић, а отворили су га 20. октобра 2020. године, међу осталим истакнутим гостима, Жак Рансијер (Jacques Rancière) и Ивана Момчиловић. Бојана Матејић ће се осврнути на њено учешће и тумачење утицаја на будуће форме образовања које има демократизација образовања и споју теорије и уметничке праксе, о међусобном утицају процеса уметничке продукције и теоријско-филозофске рефлексије, на примеру школа као што су Баухаус, Блек маунтин колеџ, Университе де Венсен (Black Mountain College, Université de Vincennes).

Са друге стране, осврнућемо се и на њен ауторски међународни образовни и кустоски пројекат „Нове форме изузетности: уметност и некрополитика у доба ковида 19", који се базира на серији академских онлајн предавања заснованих на тези да пандемија указује на извесна померања и промене у процесима нормализације (новог) „непријатеља", што доводи до екстензије облика изузетка у савременим глобалним друштвима контроле.

Гост емисије биће и уметник Андреј Чикала поводом његове самосталне изложбе у београдској галерији „Хаос". Овом приликом представља најновије радове, који носе индикативни назив „Emotional Renaissance" (емотивна ренесанса). Он у овим радовима наставља појавна, ликовна, али и семантичка истраживања људских емоција у савременом свету. „Kроз прожимање поезије и визуелног израза, пред нама су рефлексије уметничких и животних уверења исказане кроз слику, цртеж, скулптуру, поезију. Kако и сам уметник наглашава, овај циклус је одраз његових личних унутрашњих конфликата, али и завета. Kроз уметност коју нам презентује не опомиње посматрача на суров начин, какав често језик савремене уметности уме да буде, већ на један поетично морализаторски начин указује на вечне борбе за чисту љубав, слободу и живот" - у тексту за ову поставку наводи историчарка уметности Ивана Арађан.

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.
Насловну слику потписује Material Core icons by Google.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво