Читај ми!

Слађана Петровић Варагић - Награда „Лазар Трифуновић"

Гошћа емисије је Слађана Петровић Варагић.

Награда „Лазар Трифуновић" за ликовну критику и теоријско разматрање савремене визуелне уметности додељена је за 2021. годину историчарки уметности Слађани Петровић Варагић за видео-серијал о 58. Октобарском салону у Београду, који је објављен у четири сегмента између 31. августа и 2. новембра 2021, а реализован је у оквиру ширег пројекта „Критика на делу" на YouTube каналу и порталу SEEcult.org.

„Критика на делу" је пројекат замишљен као серија видео-снимака у којима историчари уметности и критичари дају своје критике и анализе актуелних догађања у свету визуелне уметности. Пројекат реализује НФЦ „Филмарт" у сарадњи с порталом за културу SEEcult.org од 2016. године.

Фокусирајући се на позицију, стање и могућности осавремењивања ликовне критике данас, жири, који је радио у саставу: Ана Ереш, Стеван Вуковић и Дарка Радосављевић Васиљевић, већином гласова донео је одлуку о додели Награде „Лазар Трифуновић". Према њиховом мишљењу, „Слађана Петровић Варагић је, кроз овај комплексан пројекат у коме у исто време наступа у улози иницијаторке, организаторке, реализаторке и стручне консултанткиње, а који успева да спроведе у дело без икакве стабилне институционалне подршке, са скромним и неизвесним средствима, уз подршку најзначајнијег портала за културу, SEEcult.org, успела да поврати легимитет ликовне критике као инстанце која омогућава диференцијално позиционирање уметничког рада, у односу на непосредни контекст његовог излагања, те и друге радове и уметничке праксе, као и историју и теорију уметности.

Овај нови формат аналитичког праћења свих значајних изложби у пољу савремене ликовне уметности у Србији и њиховог критичког тумачења уз помоћ већег броја веома прецизно одабраних стручњака из земље и региона, у великој мери доприноси повећању степена значаја ликовне критике данас. Током протекле године се посебно издвојио серијал посвећен 58. Октобарском салону, који је веома брзо покренуо низ питања и преиспитивања разлога организовања, структуре и начина реализована највеће манифестације савремене визуелне уметности у Србији".

Гошћа ће бити Слађана Петровић Варагић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво