Читај ми!

Мали комади за почетнике

Бартокова клавирскa збиркa „За децу"

Многи композитори су писали музику за децу. Али, оно што је Бела Барток, између осталог, желео својом клавирском збирком под истим називом - За децу - јесте да у малим извођачима пробуди и љубав према народној музици. Како је он то учинио можете чути у емисији Аутограм коју уређује и води Горица Пилиповић.

Мали комади за почетнике - стоји у поднаслову збирке, али сама њена садржина поставља многе контроверзе, јер, прво - за разлику од сличних остварења Роберта Шумана или Клода Дебисија - ови комади нити причају причу нити евоцирају сцене из дечјег живота, а затим, у самој музици постоји много елемената који надилазе квалификацију дечјег. Барток је компоновао велики број комада за децу, а ова збирка од 80-ак минијатура представља прво дело у којем његова проучавања источно-европске народне песме чине значајан, стилски интегрисан део његове музике. Комади су конкретно базирани на мађарском и словачком фолклору и у многим случајевима Барток је задржао оригиналну мелодију. Овакав третман у складу је са његовим намерама у вези са овим комадима - написао их је, наиме, да би упознао децу која уче да свирају клавир са једноставним и неромантичним лепотама народне музике. Многа мађарска деца заиста ће и препознати ове мелодије пошто неке од њих потичу из дечјих песама и игара.

 

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво