Читај ми!

Изложба академика Душана Оташевића

Душан Оташевић, Галерија "Рима" Београд

У четвртак, 25. новембра, у Галерији "Рима" у Београду отварена је самостална изложба академика Душана Оташевића. Изложба је у целости заснована на Оташевићевом односу према делима и ауторима из историје уметности на које уметник кроз свој вишедеценијски опус реферише на различите начине. "Када је 1975. године поводом своје самосталне изложбе у Галерији Себастиан у Дубровнику први пут употребио цитат мотива са једног дела из историје уметности, Мантењиног Светог Себастиана, Душан Оташевић се нашао на почетку развоја специфичног модела апропријације у српској уметности.

Оно што је током осамдесетих година XX века постало уобичајена уметничка пракса унутар актуелног језичког и идејног плурализма - цитатност, пастиш, копија, као модели присвајања различитих елемената (мотива, стилова, читавих дела) из корпуса историје уметности - заузело је конститутивно место у Оташевићевом делу од средине осме деценије све до његових најновијих радова из 2021. године", записала је у предговору каталога историчарка уметности Невена Мартиновић.

Кроз разноврсну праксу која се превасходно на идејном плану ослања на исуства поп-арта, Душан Оташевић је на изложби у Галерији "Рима" успоставио везу са амблематским делима и ауторима из уметничке прошлости. Изложба обухвата селекцију радова које је сам ументик одредио термином "прерађевине Оташевић", а међу којима публика може видети и дело "Сангстрел - портрет сликара" из 1975, први Оташевићев пример цитата већ поменутог дела из историје уметности. Поред тога, Оташевић кроз своја дела, рафинираним хумором и сатиром,а понекад и цинизмом, реагује на актуелну стварност, од општих до локалних елемената живота.

Оташевић својим "прерађевинама" афирмише модел посматрања када је историја уметности у суштини огромни тржни центар у коме сам аутор бира правце свог кретања и објекте интересовања усклађујући их са рецентим идејним и идеолошким моделима.

Гост емисије биће академик Душан Оташевић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво