Читај ми!

Обрамице и традиционална друштвена организација

Етнографски музеј у Београду обележава 120 година самосталног рада. Тим поводом отворена је изложба „С обрамицом низ пут".

Обрамице, дрвене мотке лучног облика, на селу су у прошлости на раменима носиле жене када су преносиле разне врсте терета - храну и воду за раднике у пољу, робу за пијачну продају - а чак су имале улогу и у контакту са оностраним и мистичним.

Изложба „С обрамицом низ пут" пружа посетиоцима прилику да се упознају с наизглед једноставним предметом, који у себи носи различите поруке. На основу материјала, разлика у облицима и закривљености лука, декорацијама и траговима употребе, могу се изнети бројни закључци о начину живота људи који су их користили, као и читавих заједница.

Са аутором изложбе др Марком Стојановићем, музејским саветником Етнографског музеја у Београду, разговараћемо о вишеслојним феноменима традиционалне културе.

Ликовна уметница Драгана Kупрешанин која је задужена за визуелни идентитет изложбе нагласиће значај илустративног материјала који нас уводи у разумевање не само обрамица као засебног предмета већ и ширег контекста у ком су оне коришћене.

Емисију припрема и води Александар Дробац

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво