Читај ми!

Карахунџ

Карахунџ је археолошко налазиште на југу Јерменије, у близини града Сисиана, које последњих година побуђује све већу пажњу не само археолога већ и астронома.

Ту се уздижу 204 исклесана камена монолита, постављени су као војничка стража, у необичној формацији полумесеца, која са врха брда бди над целом околином. Вековима су били везивани уз различите магијске култове, приписивана су им многа лековита и мистична својства, али никада нису били повезани са оним што је, изгледа, била њихова права намена - да буду савршено прецизни делови астрономске опсерваторије која је стара можда и више од 5000 година.
Ако се садашње претпоставке научника испоставе као тачне, доказаће се да је Карахунџ претходио енглеском Стоунхенџу и вавилонским астрономима. Потврдиће се оно што су неки научници већ наслућивали - да је Јерменија родно место вештине навигације и концепта рачунања времена.
У данашњем Путу свиле Карахунџ обилазимо уз архивске снимке јерменских народних музичара.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво