Читај ми!

У камену светлости траг

О изложби „У камену светлости траг” разговарамо са ауторком, др Кристином Шарић, редовном професорком Рударско-геолошког факултета у Београду.

У суботу, 3. јула 2021. године у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану отворена је изложба „У камену светлости траг". Изложба је реализована у сарадњи Природњачког музеја и Рударско-геолошког факултета у Београду, уз подршку Аустријске амбасаде и Монтан универзитета у Леобену (Аустрија).

Изложба посетиоце позива на два паралелна путовања. Прво је путовање времепловом кроз 150 година српско-аустријског истраживања које је довело до настанка геолошке карте Србије, што је омогућило да данас боље разумемо геологију Алпа и Динарида, и сталне размене знања и истраживача из области геолошких наука између Србије и Аустрије.

На другом путовању пратимо пут светлости кроз камен. Када камен исечемо у веома танку плочицу, коју потом полирамо, истањујући је до дебљине од само неколико стотих делова милиметра, он „оживи", постаје прозиран, тако да многи његови минерали почну да пропуштају светлост кроз себе, откривајући тајанствену лепоту камена.

Поред разговора о изложби која на најлепши начин спаја науку и уметност, од проф. Шарић ћемо сазнати и бројне тајне геологије и петрологије.

Проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће у редовној рубрици говорити о узбудљивим новим налазима фосила предака савременог човека.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво