Читај ми!

Милена Милошевић Мицић

Гошћа Клуба 2 је Милена Милошевић Мицић, историчар уметности и виши кустос Завичајног музеја Књажевац.

У Галерији Завичајног музеја Књажевац недавно је промовисана монографија и отворена изложба дела мр Драгослава Живковића, академског сликара пореклом из Књажевца, поводом 50 година његовог стваралаштва. Монографија је капитално дело, не само по свом обиму јер има 260 страна, већ по томе што она по први пут на једном месту обухвата 594 каталогизирана дела, која су добра основа за сва даља тумачења, проучавања и валоризацију Живковићeвог дела. О његовом значају говоре међународна признања, најзначајније домаће националне награде.

Представљање монографије и отварање изложбе био је повод да посетимо Завичајни музеј и са Миленом Милошевић Мицић, ауторком пројекта, музејском саветницом и историчарком уметности, разговарамо о вишедеценијском стваралаштву овог уметника, али и раду Музеја. Као самостална установа, основан је 1980. године, а у његовом саставу су и кућа Аце Станковића, где је прошлог месеца отворена и доња етажа за нову поставку Музеја, као и архео-етно парк у Равни и оближње археолошко налазиште Тимакум Минус.

Милена Милошевић Мицић већ двадесет година предано и енергично ради у Музеју, за који каже да је „чаробни простор у коме човек из дана у дан може да креира једну нову стварност". У Клубу 2 разговарамо о љубави према свом позиву и родном Књажевцу, о уметницима и уметности.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво