Читај ми!

Откривање тајни Венере

Др Александар Богојевић и проф. др Тања Берић

НАСА је недавно одабрала две мисије које ће бити послате на Венеру. Нови подаци би требало да нам помогну да разумемо како је Венера постала планета са тако екстремним условима, иако су њене бројне особине врло сличне Земљи. Да ли је Венера могла бити први настањиви свет у Сунчевом систему са океаном и климом сличном Земљиној?

Лансирање мисија „DAVINCI+" и „VERITAS" очекује се између 2028. и 2030. године, а свака је вредна петсто милиона долара. „DAVINCI+" ће анализирати састав Венерине атмосфере, што би требало да одгонетне како се формирала и развила, као и да утврди да ли је планета икада имала океан, док ће „VERITAS" мапирати површину Венере да би одредио геолошку историју планете и разумео зашто се она развила толико другачије од Земље.

О плановима НАСА разговарамо са др Александром Богојевићем, директором Института за физику, док ће проф. др Тања Берић, са Катедре за микробиологију Биолошког факултета, анализирати могућности за откривање микробијалног живота на Венери, као и опције за евентуалну колонизацију ове планете. Од професорке Берић сазнаћемо и који су то микроорганизми присутни на довољно екстремним стаништима на Земљи да бисмо могли разматрати могућности за њихово преживљавање у условима атмосфере Венере.

Проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће у редовној рубрици говорити о откривању тајни хуманог генома.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Насловна фотографија: NASA/JPL-Caltech.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво