Читај ми!

Прва симфонија Василија Калињикова

Василиј Калињиков је био руски композитор који је живео у другој половини XIX века и преминуо у 35. години. Ипак, успео је да компонује читав низ дела, међу њима и две симфоније, а уредница Горица Пилиповић ће у првом Аутограму ове недеље представити Прву.

Калињиков је, као многи сиромашни уметници, упорно следио свој таленат без обзира на све животне недаће. Син полицајца, почео је да учи музику у школи, чак су га поставили и за диригента хора у његовој 14. години, да би се касније уписао на Московски конзерваторијум, али није имао новца да плаћа школарину. Успео је да добије стипендију Московског филхармонијског друштва и у њиховој школи је учио да свира фагот, а имао је и лекције из композиције. Издржавао се свирајући фагот, тимпане и виолину у позоришним оркестрима, те преписујући ноте. Чајковски га је препоручио за место главног диригента Малог и Италијанског позоришта. Нажалост, због узнапредовале туберкулозе Калињиков је морао да се пресели на Крим и у Јалти је остао до краја живота. Умро је 1901, два дана пре свог 35. рођендана.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво