Читај ми!

Обнова екосистема

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна, а овогодишњи догађај у фокусу има обнову екосистема.

Тим поводом разговарамо са Борисом Ергом, директором Регионалне канцеларије Међународне уније за заштиту природе (IUCN) за Источну Европу и Централну Азију.
Сваке године у свету останемо без 10 милиона хектара шума, површине за преко милион хектара веће од површине Србије, а деградација шума годишње директно погађа најмање 3,2 милијарде људи, тј. 40% људске популације. Обнова само 15% природних екосистема који су конвертовани у пољопривредно земљиште могла би спречити чак 60% пројектованих ишчезавања врста, а истовремено сваки долар уложен у обнову екосистема доноси до 30 долара економске користи.

Од 1930. године изгубљено је 30% природних слатководних екосистема. Деградација станишта широм света доводи до све ближег контакта људи и дивљих животиња, што погодује ширењу зооноза. Ово је само део разлога због којих је овогодишњи Светски дан заштите животне средине посвећен обнови екосистема, а УН ће целу декаду од 2021. до 2030. године прогласити декадом обнове екосистема.
Међународна унија за заштиту природе окупља више од 1400 организација и више од 18.000 експерата у области заштите природе, а активна је у 160 земаља света. О бројним активностима које IUCN спроводи у Србији, региону, али и глобално, као и о сарадњи IUCN са научном заједницом на пословима заштите природе разговарамо са нашим данашњим гостом.
Проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће се у редовној рубрици такође осврнути на значај заштите животне средине уз неколико врло сликовитих примера.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво