Читај ми!

Бојана Шкорц

Уметност и ментално здравље

Гост данашње емисије Клуб 2 је  Бојана Шкорц

Бојана Шкорц је редовни професор психологије на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду.
Објавила је више од 200 истраживања из области психологије стваралаштва, социјалне психологије, психологије образовања и интердисциплинарних истраживања рада са осетљивим друштвеним групама. Издала је књиге у коаторству: „Здраво да сте евалуација програма" (Здраво да сте 2003), „Наше намере и осећања" (Завод за уџбенике, 2018), „Прича о нама - традиција и грађење целовитости" (2019); а као самостални аутор: „Креативност у интеракцији" (Друштво психолога Србије 2019), „Поћи у свим правцима" (Мостарт, 2019), „Интерактивне методе у образовању - корак ближе другом људском бићу" (Actions for Children and Communities, 2018).
Више од 25 година као активиста у оквиру удружења Здраво да сте и International Rescue Commitee сарађује на психосоцијалним програмима развоја локалне заједнице и рада са осетљивим друштвеним групама, жртвама оружаних сукоба и особама у миграцијама. Дуже од 20 година сарађивала је са институцијама као што су UNHCR (Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација), UNDP (Развојни програми Уједињених нација), (JICA), Radda Barnen , Save the Children, Stichting Vluchteling, Belgium Red Cross, Danish Red Cross, Japan International Cooperation Agency (JICA), Action for Children and Communities Tokyo, All Stars Talents Show (УСА), Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Министарство просвете, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Министарств омладине и спорта и другим.
Члан је Друштва психолога Србије, American Psychological Association, International Association for Empirical Studies of Art, Срског друштва за емпиријска истраживања уметности, представник ДПС је при Board of European Federation of Psychological Associations - Human Rights and Psychology. Придружени члан је East Side Institute for Short Term and Group Therapy у Њујорку, главни уредник је у часопису Dialogical Pedagogy Универзитета у Филаделфији. Ради са домаћим и међународним волонтерима на програмима развоја локалних заједница. Конципирала је и изводила низ обука за запослене у образовању у области отворених модела рада са више од 3000 полазника и сарадника. Учествовала је у реформи и демократизацији образовања Србије у области креативног образовања и образовања за уметност.
Свој приступ заснива на идејама активизма, откривања и покретања нових развојних капацитета и шанси у заједничком хуманом покрету стварања здраве животне праксе.
Истовремено смо оно што јесмо али и оно што постајемо - поље за развој увек је оворено.

Емисију уређује и води: Милена Божовић Манић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво