Читај ми!

Не рудник ‒ Да живот

Документарни програм

Са звоника Цркве Св. Георгија у Горњим Недељицама пружа се величанствен поглед на непрегледна житна поља, густе храстове шуме и изоране њиве. Понекад поглед застане на сабласном призору напуштених кућа, које својом пустоши чудно одударају од бујног живота природе око себе.

Тешко је појмити да то пространство, прекривено рударским постројењима, ускоро може сасвим другачије изгледати. Становништво села Брезјак и Горње Недељице страхује због неизвесне будућности, еколошких последица које би утицале на воду, земљиште и ваздух, као и недовољно транспарентног односа компаније „Рио Тинто" како према њима, тако и јавности уопште.


У данашњој репортажи за наш програм говорили су становници села Горње Недељице и Брезјак, чућемо звучне исечке са дводневног научног скупа „Пројекат Јадар ‒ шта је познато", одржаног 6. и 7. маја у Српској академији наука, као и учеснике протеста који су се пре почетка овог скупа окупили испред те институције како би исказали неслагање са могућношћу да се отвари рудник јадарита у околини Лознице.

Аутор: Милена Радић

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво