Читај ми!

Андре Влтчек: Живот за слободу

У емисији Контрапункт слушаоци ће бити у прилици да чују интервју са Андреом Влтчеком, једним од најбољих истраживачких ратних новинара на свету, филозофом, романописцем, филмским ствараоцем, песником, драматургом, фотографом, револуционарем, интернационалистом који је извештавао са ратишта и дешавања у преко 180 земаља у свету, борећи се против западног империјализма и монополистичког капитализма.

Интервју са Влтчеком снимљен је током његовог боравка у Београду почетком септембра 2020, и испоставило се да је то последњи Влтчеков интервју будући да је преминуо након повратка у Истанбул, 22. септембра, под, како је истанбулска полиција изјавила, сумњивим околностима. Влтчек је боравио у Београду у склопу истраживања западних и злочина НАТО-а почињених у Србији.
Влтчек је покривао на десетине ратних зона и сукоба од Ирака и Перуа до Шри Ланке, Босне, Руанде, Сирије, ДР Конга и Источног Тимора...
За левичарску јужноамеричку телевизијску мрежу „Телесур" Андре Влтчек продуцирао је и режирао неколико документарних филмова који се баве различитим темама ‒ од Турске / Сирије до Окинаве, Кеније, Египта и Индонезије, а излажу монтруозне ефекте западног империјализма на планети. Његов дугометражни документарни филм „Руанда Гамбит" преокреће званични наратив о геноциду 1994. године, разоткривајући руандску и угандску пљачку ДР Конга у име западног империјализма. Продуцирао је дугометражни играни документарни филм о индонежанским масакрима 1965. године „Терлена ‒ разбијање нације", као и филм о бруталном кампу за сомалијске избеглице Дадааб у Кенији ‒ „Један је прелетео Дадааб".

Аутор и водитељ: Биљана Ђоровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво