Читај ми!

Љубица Секулић

Харфисткиња и виолисткиња

На Факултету музичке уметности у Београду дипломирала је харфу 2006. године у класи Љиљане Несторовске.

Током студија похађала је и мајсторске курсеве код харфисткиња Јане Боушкове и Елизабет Фонтан Бинош.
Године 2007. дипломирала је виолу, такође на ФМУ у Београду, у класи Дејана Млађеновића.

После завршених студија, одлучује да своје усавршавање усмери на гудачки инструмент. Уписује мастер студије у класи Бјорна Сјогрена на Академији за музику и драму у Гетеборгу.
Похађала је мајсторске курсеве виоле у класи Дејана Млађеновића, Бјорна Сјогрена, Хокана Улсона и Нoбуко Имаи.
Добитница је бројних награда, признања и стипендија у земљи и иностранству.
Наступала је као солиста и камерни музичар или члан оркестара у Србији, Шведској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Грчкој, Италији, Аустрији, Норвешкој, Немачкој и Америци. Често наступа и са бендовима који свирају jazz и world music.

Од 2003. године члан је УМУС-а.
Током 2012. године наступила је као солиста на харфи уз пратњу Сарајевске филхармоније на свечаном отварању фестивала „Башчаршијске ноћи". Године 2014. добија позив да одржи целовечерњи соло концерт за харфу на фестивалу „Модоарс" у Скопљу.

Током 2014 и 2015. године имала је прилику да се опроба у организацији концерата у стокхолмском театру „Пигмеј", где је често и наступала у оквиру различитих камерних састава.
Маја 2014, као виолиста, свирала је на фестивалу „Ерик Сати" у Паризу, а 2016. на истој манифестацији наступила је као соло харфиста и у оквиру камерног ансамбла са реномираним уметницима ‒ Миомиром Витас и Константином Богином.
После неколико година добија прилику да се изрази као солиста са оркестром на оба инструмента. У марту 2016. године наступа као харфиста са Стокхолмским академским оркестром, а у октобру исте године изводи Целтеров Концерт за виолу са камерним оркестром „Aрте", у шведском граду Труси.

Већ четири године узастопно наступа на концертима који се одржавају поводом Дана жена у Стокхолму, где се свесрдно труди да пропагира српске композиторке.
Инспирисала је неколико домаћих и страних аутора да компонују за харфу соло или различите врсте камерних састава, међу њима су Вера Миланковић, Драгана Јовановић, Светислав Божић и Реи Мунаката.

Уредник и водитељ емисије: Ана Ћирица

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво