Савремена православна хришћанска уметност

Гошће: Наталија Живановић, заменик уредника каталога „Хришћанска уметност", издавач Московска Патријаршија и историчар уметности мр Биљана Цинцар Костић, кустос Музеја Српске православне цркве

Са благословом Патријарха московског и све Русије Кирила, од 2016. године, у издању Московске Патријаршије, једном годишње штампа се каталог који прати токове савремене православне хришћанске уметности. Штампан је прво само на руском, а сада излази на руском, српском и енглеском језику.

Последњи број „Хришћанска уметност 2021", шести по реду, по први пут је представљен у Србији, Београду, у просторијама Високе школе Академије за метност и консервацију СПЦ. Да се у овом Каталогу представе својим делима велики је интерес, не само руских уметника, мајстора свога заната, него и оних из целе православне васељене. Наши уметници су од самог почетка у овом Каталогу нашли своје место, а ове године представљена су дела двадесет наших уметника који се баве православном уметношћу.

Поводом представљања шестог каталога „Православна уметност 2021", у издању Московске Патријаршије, у Београду, о идеји, корисности и подстицају за развој савремене православне хришћанске уметности каталога „Хришћанска уметност", повезивању уметника из целог света као и тенденцијама у 21. веку у овој уметности, од иконописа, фрескописа, дубореза, раду на црквеном текстилу, филигранству и многим другим областима савремене православне хришћанске уметности, у емисији Храм говоре Наталија Живковић, заменик уредника каталога „Хришћанска уметност" и историчар уметности мр Биљана Цинцар Костић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво