„Опера и драма” Рихарда Вагнера

Рихард Вагнер је био велики композитор опера, а своја схватања о оперској уметности изложио је и у писаној студији под називом „Опера и драма”.

 

Кроз цитате из ове студије, и уз одабране одломке Вагнерових опера, уредница Горица Пилиповић подсећа на стваралачке принципе овог аутора у емисији Кон анима.
„Један ми је пријатељ саопштио да сам својим до сада исказиваним погледима на уметност код многих изазвао љутњу - мање стога што сам се трудио да разоткријем разлог неплодотворности нашег садашњег уметничког стваралаштва, а више стога што сам се упињао да назначим услове његове будуће плодотворности. Ово запажање тачније од било чега другог карактерише постојеће стање...Ту љутњу ћу овим списом поново морати да изазовем, и то тим пре што ћу се потрудити да у њему прецизнијем залажењем у посебности - за разлику од уопштеног излагања у ᾿Уметничком делу будућности᾿ - докажем могућност и непоходност плодоноснијег уметничког стваралаштва у области песништва и музике", обавештава нас Вагнер на почетку своје студије.
Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво