Читај ми!

Португалов „Принц-димничар”

Данашњу емисију Кон анима, коју уређује Горица Пилиповић, испуниће комична опера „Принц-димничар” једног мање познатог композитора ‒ Маркоша Португала.

Маркош Антонио да Фонсека Португал рођен је у Лисабону 1762, а преминуо у Рио де Жанеиру 1830. Био је оргуљаш, диригент и веома плодан композитор - написао је више од 70 музичко-сценских дела, од тога 40 опера, и више од 140 црквених композиција. Стекао је највећу интернационалну славу од свих португалских композитора, његове опере су приказиване стотинама пута широм Европе. У Португалији и Бразилу, међутим, његова репутација заснива се углавном на црквеној музици која се одржала на репертоару све до почетка ХХ века.
Када је отпутовао у Италију на неколико година, Португал је за то време тамо премијерно приказао најмање 20 опера, углавном комичних. Успех остварења као што су „Забуна због сличности", „Жена променљиве ћуди" и „Принц-димничар" био је велики, ове опере су приказиване од Беча до Даблина и од Санкт Петербурга до Крфа.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво