Читај ми!

Милош Павловић

Пијаниста и ванредни професор на Катедри за клавир ФМУ у Београду

Овај пијаниста врло разноврсних уметничких интересовања и афинитета, са подједнаким ентузијазмом наступа као солиста и камерни музичар, а последњих година се јасно позиционирао на уметничкој сцени региона и Европе.

Музичко образовање стекао је на дипломским студијама клавира на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Игора Лазка, као и на магистарским студијама на Академији уметности у Новом Саду, у класи Владимира Огаркова. Оба његова професора настављачи су традиционалне руске пијанистичке школе славног Хенрија Нејгауза.
Три веома значајне године за уметнички развој провео је у Торину где се усавршавао у класи истакнутог италијанског пијанисте Ремо Ремолија и стекао диплому Државног конзерваторијума „Ђузепе Верди". Две године специјалистичких студија на Катедри за камерну музику ФМУ у Београду завршио је у класи Оливере Ђурђевић. Усавршавао се и на пијанистичким мајсторским курсевима Леонида Брумберга, Лева Наточенија, Арба Валдме, Константина Богина, Сијавуша Гаџијева и Паула Гулде. Победник је такмичења Музичке омладине Србије „Лауреати Орфеја". Добитник је и Прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу „Кастело ди Ракониђи" у Торину, и Друге награде на Међународном пијанистичком такмичењу у Остуни.
Наступао је као солиста и камерни музучар у неким од најзначајнијих концертних сала широм региона, као и у Великој Британији, Немачкој, Италији, Норвешкој, Грчкој, Пољској, Естонији и на Малти. Остварио је више снимака за различите ТВ и радио- станице. Сарађивао је са бројним истакнутим музичарима, међу којима су: Пиер Риак, Михаел Петхуков, Акико Шимура, Роберт Лакатош, Људмила Грос, Ирина Фирст, Никола Мијаиловић, Снежана Савичић, Анета Илић и другима, као и са Краљевским гудачима Светог Ђорђа и диригентом Станком Шепићем.

Као члан клавирског дуа МЕЦО са пијанисткињом Јеленом Ђајић Левајац, остварио је врло запажену и разгранату концертну делатност. Редован је учесник међународних музичких фестивала, као што су „Valeta Internattional Piano Festival", „Будва град театар" или „Еспресиво", где је наступао међу истакнутим уметницима као што су пијанисти Михаил Петуков, Владимир Виардо, Пиер Риак, виолончелиста Денис Шапавалов, виолинисти Михаил Березнитскy, Јарослав Надрзyцки, контрабасиста Данкан Мек Тајр итд. Наступио је као извођач, специјални саветник режисера за музику и професор главном глумцу у филму номинованом за награду Оскар „Када сване дан" Горана Паскаљевића.
Милош Павловић је и редовни члан жирија међународних пијанистичких такмичења, као и професор на пијанистичким мајсторским курсевима. Такође, он је чест гост на међународним конференцијама клавирских педагога: Манчестер, Дизелдорф, Осло, Талин и другим, где је остварио запажене наступе са клавирским реситалима и концерт-предавањима.
За свој уметничко-педагошки рад и остварене резултате, добитник је Захвалницe ФМУ у Београду 2001, 2004, 2014. и 2020. године за изузетне заслуге и допринос Факултету, као и Захвалнице Удружења клавирских педагога Србије за изузетан допринос клавирској уметности. Фебруара 2015. године именован је за члана управног одбора Београдских музичких свечаности (БЕМУС), а такође је и потпредседник Европске асоцијације клавирских педагога у Србији, као и Члан Удружења музичких уметника Србије. Оснивач је и председник Управног одбора Фондације Добар глас, приватне фондације, која помаже најталентованије младе уметнике у Србији.
Милош Павловић је ванредни професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности, Универзитета уметности у Београду.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво