Читај ми!

Драгана Ковачић

Драгана Ковачић „Улица! Графити сцена из блокова", Ликовна галерија КЦБ

Изложба „Критичари су изабрали" организује се у Ликовној галерији Културног центра Београда од 1967. године, а од 2001. године модификована је у ауторску изложбу добитника награде за ликовну критику „Лазар Трифуновић".

Као добитница награде за 2018. годину, Драгана Ковачић се на изложби определила за концепт којим је уличну уметност, насталу у архитектоници новобеоградских блокова, превела у сасвим другачији контекст, у официјелну (престижну) галерију. На тај начин креирала је двостуки изазов ‒ уметницима који се изражавају у тзв. слободном стилу, ван правила званичног уметничког живота, а истовремено и етаблираној галерији ‒ да преда зидове сасвим другачијој врсти стваралаца.

Заједнички рад под називом „УЛИЦА!" осмишљен је као jam акција графити цртача Hope-a, Cash-a и Junk-a и њихових гостију, Yens-a, Sub Zero-a и Abs-a, који долазе из поткулутурног миљеа новобеоградских блокова. Они су представници двеју генерација цртача који на овом простору непрекидно делују од средине осамдесетих година двадесетог века.

Графити цртачи из блокова нису етаблирани на таласу комерцијализације и конзумеризма који је присутан последњих година у тзв. уличној уметности у централном делу Београда где се кроз преузимање слика, стилова и поступака из других извора и медија, изводе примамљиви и често самодопадни радови који стварају привид градског уметничког покрета. Пракса Hope-a, Cash-a и Junk-a очувана је у аутентичном облику, а започели су је цртачи прве генерације, Yens, Sub Zero и Abs. Њихови радови настају на ивици и у латентној тензији између легалног и нелегалног, са упориштем у изворној култури хип хопа.

Гошћа емисије биће ауторка изложбе Драгана Ковачић, саветница у Народном музеју у Београду.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво