Читај ми!

Дороти Дилеј, виолински педагог

„Сматрам да је тешко учити неког ко није спреман да се побуни.” Ова реченица била је педагошки кредо Дороти Дилеј, Американке, која је била прва дама која се у 20. веку доказала и у највећим размерама виолинске педагогије.

Током целе каријере надгледала је, саветовала, упућивала, охрабривала своје студенте и уместо њих преговарала са менаџерима, кројачима концертних фракова и трговцима виолина.

Учила је децу да мисле својом главом и одгајала их тако да стекну самопоуздање да су способна да то учине. Све то је радила на начин који је избегавао било какав наговештај застрашивања. Омиљена реченица била јој је: „Шећеру, дивно свираш". Њен приступ се разликовао од једног студента до другог и можда је имао корене у сопственом сећању на избацивање са часова веронауке. „Немој се плашити да постављаш питања. Буди упоран и непоколебљив у тражењу сопствених одговора", то су били њени принципи.

У Времену музике које смо данас посветили великом виолинском педагогу Дороти Дилеј, слушаћете снимке њених најпознатијих ученика: Најџела Кенедија, Саре Чанг, Мидори, Шлома Минца, Јицака Перлмана, Гила Шахама и Стефана Миленковића.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво