Читај ми!

Шостакович и фудбал

Дела Дмитрија Шостаковича која су инспирисана фудбалом

„Није довољно рећи да Дмитри Дмитријевич није могао да живи без фудбала. Он је живео у фудбалу, као у једној посебној, паралелној димензији. Осећао се у њему као код куће. То је било подручје на коме је целог живота био млад, срећан и слободан."

Овим речима је удовица Дмитрија Шостаковича, Ирина, четири деценије након композиторове смрти објаснила колики је значај најпопуларнији спорт на свету имао за једног од највећих композитора 20. века. Његове симфоније, концерти, гудачки квартети и сценска дела обележили су музику далеко изван граница Совјетског савеза. Унутар овог високо интелектуалног човека крхке грађе, срамежљивог, са лицем без осмеха и очима скривеним иза наочара дебелих стакала, кључао је страствени фудбалски навијач. Мада ту страст Шостакович никада није крио, она је остала скрајнут детаљ његове биографије.

У данашњем Времену музике, осветлићемо управо тај део личности великог композитора, уз његова дела која су инспирисана фудбалом: балет „Златно доба", ставове из свите „Руска река" и Шесте симфоније.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво